• Príprava predškolákov na zápis v ZŠ JFR

          • Nástup žiakov do 1. ročníka základnej školy býva často nielen pre deti, ale aj pre rodičov, výnimočným obdobím. Aby bol tento prechod do školského života čo najpríjemnejší, je potrebné venovať pozornosť príprave. Dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú v prvom rade rodičia, no nemenej dôležitá je spolupráca základnej a materskej školy. Naša Základná škola Janka Francisciho Rimavského na Nábreží Rimavy pripravila pre predškolákov niekoľko spoločných akcií, v rámci ktorých sa deti hravou formou zoznamovali so školským prostredím. Najprv si zacvičili v školskej telocvični na akcii s názvom Hýb sa, hýb sa!  Skákali na trampolínkach, zdolávali prekážkové dráhy a zahrali sa aj hudobno-pohybové hry. Ďalšie spoločné stretnutie bolo zamerané na spoznávanie cudzích jazykov. V škole sa vyučuje angličtina, nemčina a ruština. A tak sa predškoláci zoznámili s týmito jazykmi a prostredníctvom hry sa naučili niekoľko slovíčok či pozdravov. Pochutili si tiež na malých dobrotách, ktoré s danou témou súviseli. V marci predškolákov a ich rodičov privítal Harry Potter a Hermiona  na dni otvorených dverí. Mali možnosť prezrieť si priestory školy a jednotlivé triedy. V každej triede, malí budúci žiaci pracovali na rôznych zábavných aktivitách spolu s pani učiteľkami. Vyskúšali si kreslenie na tablete, zahrali sa metlobal, poznávali nové písmenká, čarovali s papierom, skladali obrázky podľa predlohy a iné zaujímavé aktivity. Poslednou akciou pred zápisom bola CHI-CHI párty, veselé predpoludnie so šašom a palacinkami. Žiaci sa mohli presvedčiť, že škola je aj miestom pre hry a zábavu. Venovali sa tiež tvoreniu a vyrobili si veselého klauna z papiera. Ďakujeme za spoluprácu vedeniu a pedagógom z oboch materských škôl v meste, ako aj rodičom za trpezlivosť a ochotu venovať čas príprave svojich detí na vstup do 1. ročníka ZŠ.

          • Veľkonočné CH   

          • Prváčikovia sa učili písmenko CH. V rámci aktivít vymýšľali slová, v ktorých sa  Ch nachádza - chlieb, buchta, či plech. Spoločným znakom slov bolo veľkonočné pečenie. Na pečenie však potrebujeme múku. Akým procesom prejde, kým sa dostane do kuchýň prišla prváčikom porozprávať a ukázať pani vychovávateľka Martinka Stieranková. Špaldové zrná vypestované v čistom prostredí bez pridania umelých hnojív pomlela na  prenosnom kamennom mlyne. Špaldová bio múka voňala úžasne. Ukázala im bielu múku, otruby, ktoré sú zdravé pre naše trávenie. A z tejto čerstvo namletej múky sme si urobili veľkonočné palacinky. Kým ich pani učiteľka Vierka piekla, prváčikovia zdobili veľkonočné vajíčka. A palacinky? Chutili božsky. Ďakujeme pani vychovávateľke za poučnú ukážku.

          • Prváci objavovali, ako sa rodí chlieb

          • Žiaci I.A triedy práve preberajú písmenko ch. V šlabikári čítali pútavý text o tom, aká náročná je cesta od zrniečka k čerstvému, voňavému chlebu. No lepšie je raz vidieť, ako mnohokrát čítať. Tak sa vybrali na malú exkurziu do hnúšťanskej pekárne MIVE. Pani Juhásová prvákom ukázala priestory prevádzky. Videli veľké zásobníky múky, zariadenia na miešanie cesta, váľanie bochníkov aj ako sa pečú vo veľkých peciach. V časti, kde sa vyrába sladké pečivo bola úžasná vôňa. Mali možnosť vidieť aj kancelárie a rozprávať sa s pracovníkmi pekárne. Aj napriek moderným strojom, ktoré v pekárni používajú, ľudský um a ruky sú pre výrobu chleba veľmi dôležité. Prváci sľúbili, že si budú chlebík alebo pečivo viac vážiť, a nikdy neskončí v koši. Chceme  vyjadriť veľké poďakovanie pani Juhásovej nielen za trpezlivé vysvetľovanie všetkých pekárenských procesov, ale aj chutnú maškrtu, ktorú deťom ponúkla. Sme veľmi vďační aj za pozornosť v podobe školských pomôcok, ktorú každý žiak dostal od firmy MIVEPek ako darček.

          • Deň vody

          • Dňa 22.3.2024 sme si pripomenuli vzácnu tekutinu vodu. Začína byť vzácnejšia ako zlato. Pre našu planétu, organizmy, znamená život. Preto je dôležité žiakom vysvetľovať naväčšie hodnoty na našej planéte. Rôznymi aktivitami sme pripomínali čistotu vody, sladkú, slanú vodu. Rozhlasovou reláciou sme v škole upozornili na vhodnosť množstva dennej davky vody pre človeka, teplotu vody a minerálne a termálne vody.V spolupráci s CVČ sme niektorým triedam umožnili modelovanie rieky, súvislosť vody so živočíchmi, rybami, ale aj stavbami na riekach. Na hodinách sme premietali dokumentárne filmy BBC s témou podmorského sveta, vody v oceánoch, morské prúdy. Dúfame, že ďalšie generácie budú mať možnosť napiť sa čistej vody a ľudstvo bude aktivne v záchrane našej krásnej modrej planéte.

            Mgr. Brndiarová Soňa

             

             

          • V knihách sa skrýva veľká sila!

          • Marec je venovaný knihám.
            Jeden múdry človek raz povedal: "Knihy treba dať všetkým, najlepšie deťom. ...cieľ rozprávkarov spočíva v tom, aby vychovali v dieťati ľudskosť, tú zvláštnu schopnosť človeka trápiť sa pre cudzie nešťastie, tešiť sa z radosti iných, prežívať cudzí osud ako svoj."
            Kniha, a to nielen rozprávková, rozvíja a formuje dieťa po stránke estetickej, rečovej, mravnej a rozumovej. Učí detí hodnotiť, čo je dobré a čo je zlé. Rozvíja jeho reč, rozširuje slovnú zásobu, uspokojuje zvedavosť, podporuje fantáziu a obrazotvornosť malého poslucháča. 
            Prvák  nie je až taký zdatný čitateľ, ale je  dobrý poslucháč! O tom bolo dnešné čítanie.

          • Beseda s Máriou Kvetkovou v školskom klube

          • Knižka

            Keď mám peknú knižku v ruke, hoci neveľkú, 

            je to, akoby som stretla dobrú priateľku.

            Kadečo mi porozpráva, čo ja nepoznám,

            zavedie ma do ďaleka, hore ku hviezdam.

            ( V. Reisel)

            Celý mesiac marec sa v školskom klube niesol v duchu tvorenia. Tvorili sa knihy, príbehy, kreslili sa leporelá, nacvičovalo sa divadielko, pripomínali sme si Marec - mesiac knihy. Záver mesiaca patril návšteve pani knihovníčky Márie Kvetkovej, ktorá nám priblížila ľudovú tvorbu vo forme hádaniek. Deti hádali názvy rozprávok Princezná na hrášku, Zlatá priadka, Trojruža, Červená Čiapočka, Snehulienka, Soľ nad zlato a mnoho iných. Ďakujeme za vytvorenie príjemnej a tvorivej atmosféry.

          • Global Money Week 2024

          • Na Slovensku sa v rámci týždňa finančnej gramotnosti od 18. do 24. marca 2024 konajú rôzne aktivity na zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní a finančnej gramotnosti detí aj dospelých. Aj naša škola sa zapojila a  zrelizovala dve akcie.

            1.ZALOŽ SI BANKU

            V utorok popoludní sme zorganizovali stretnutie rodičov a učiteľov prírodovedných predmetov v rámci aktivity „Založ si banku“. Svoju novú banku predstavili štyri tímy žiakov. Museli vymyslieť názov banky, logo, produkty, reklamnú kampaň a pripraviť prezentáciu, v ktorej lákali klientov. V závere porota, rodičia v spolupráci s učiteľmi, vyhodnotila priebeh a vybrala víťaza. Stala sa ním VEJbank, ktorá najviac oslovila celé obecenstvo a my sme strávili spoločne jedno krásne popoludnie.

                                                                                                                                    Ing. Z. Krišková, Mgr. B. Ľupták

            2. Spolu súťažíme, spolu sa zabávame.

            Vo štvrtok popoludní sme pre žiakov druhého stupňa pripravili 2 aktivity. Prvá aktivita bola praktická, žiaci si vyskúšali prácu s IB, prevádzali peniaze z účtu a tvorili trvalé príkazy. Druhou časťou bol kvíz, v ktorom si mohli overiť úroveň svojej finančnej gramotnosti.

            Víťazkami súťaže sa stali žiačky 9.B triedy L. Brndiarová a N. Gordíková, ktorým srdečne gratulujeme, ale pochvala patrí všetkým zúčastneným.

                                                                                                                                    Ing. Z. Krišková, Mgr. M. Šimová

            Zároveň nás mrzí, že z technických príčin zo strany organizátora sme sa nemohli zúčastniť národného finále Európskeho kvízu o peniazoch EMQ, na ktoré sa žiaci nesmierne tešili.

          • Návšteva kina STAR ⭐

          • Návšteva kina je mimoriadnym zážitkom nielen pre dospelých, ale aj pre deti. My sme sa s našimi štvrtákmi v pondelok popoludní vybrali do kina STAR v Lučenci. Pre niektorých z nich to bola prvá návšteva takéhoto kina. Žiakom sa komédia páčila a so smiechom i zatajeným dychom ju sledovali do úplného konca. Odchádzali z predstavenia plní nadšenia z veľkého plátna a reálneho zvuku, ktorý ich do deja úplne vtiahol. Určite sa už teraz tešíme na ďalšiu návštevu kina a ďalší skvelý film.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády na škole online. V kategorii G - 5.roč. bolo 7 úspešných   riešiteľov. V kategórii F 6,7. roč. bolo úspešných riešiteľov 23 žiakov a v E 8,9 roč. - 13 úspešných riešiteľov. Z každej kategórie postúpili prví dvaja do okresného kola. V okresnom kole dňa 12.3.2024 sa darilo Jankovi Ovčiarikovi 2.miesto v OK a Gregor Szigeti obsadil 3. miesto. Obidvaja postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 16.4.2024 v Banskej Bystrici. Držíme im palce.

            Mgr. Brndiarová Soňa

          • Eshop s oblečením s logom školy

          • Dobrý deň všetkým!


            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie a navyše pre nás e-shop znížil ceny väčšiny produktov! Ponuku nájdete na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/zsnrhnusta/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 3.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

          • Úspechy v literárno-výtvarnej súťaži "Dobšinského rozprávkový svet"

          • Dobšinského rozprávkový svet je celoslovenská literárno-výtvarná súťaž. Každoročne sa do nej naši žiaci zapájajú. Tento ročník bol mimoriadne úspešný. Žiaci získali nasledovné umiestnenia v jednotlivých kategóriách - II. kategória 2. miesto Michal Snovák (6.B), III. kategória 1. miesto Zuzana Melušová a Lucia Melušová (9.B), 2. miesto Viktória Putnokyová (9.B), 3. miesto Vladimíra Čuvajová (7.A), čestné uznanie Michaela Blišťanová (7.B).  

            Múdrosť, statočnosť, spravodlivosť, láskavosť a mnohé ďalšie hodnoty ukrývajú príbehy od nášho slovenského rozprávkara. Vezmime si z nich ponaučenie. Deti aj dospelí :)

             Nech žije svet rozprávok, kde sa dejú zázraky, kde je možné všetko, kde je dovolené snívať, kde sa vkráda láska,  kde víťazí dobro nad zlom ... ❤️❤️

          • ZŠ J.F.Rimavského okresný majster vo volejbale

          • Dnes sme sa zúčastnili okresného kola vo volejbale - mix družstiev na ZŠ Dobšinského v Rimavskej Sobote . Prihlásených na tento turnaj bolo až 8 škôl z okresu , a preto sme boli rozdelení do dvoch skupín. Hralo sa systémom traja chlapci a tri dievčatá v poli a v skupine sa odohrali zápasy každý s každým. Prvý zápas a veľmi zaujímavý sme zvládli proti Gymnáziu RS , druhý sme porazili ZŠ Tisovec. Stali sme sa víťazom skupiny a čakali sme na víťaza z druhej skupiny , ktorý bol medzi školami ZŠ Oždany a domácimi ZŠ Dobšinského RS. Štastnejší nakoniec boli domáci a tak víťazi skupín hrali o majstra. Celý zápas sme boli lepším mužstvom , aj keď domáci sa snažili , ale zápas sme napokon jasne vyhrali a stali sa tak víťazmi turnaja. Našu školu reprezentovali Brndiarová 9.B, Hruška 9.B, Tokoly 9.B, Kuru 9.A, Getta 9.A,  Bartová 9.A, Parobeková 9.A,  Hrušková 8.C, Zboinská 8.A, Kasáčová 8.A, Fačková 8.A. Všetkým našim žiakom , ktorí reprezentovali našu školu srdečne blahoželáme. Mgr. Miroslav Kéry 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V priebehu mesiaca marec sa na našej škole konalo školské kolo najstaršej súťaže v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Do školského kola postúpili víťazi triednych kôl, ale aj recitátori, ktorí chceli ukázať, že sa neboja väčšieho publika a sú veľmi šikovní. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 39 žiakov v troch kategóriách z rôznych ročníkov. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala naozaj neľahkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Všetci zúčastnení boli ocenení  sladkou odmenou, potleskom a tí najlepší, peknými cenami a diplomom. Prednesy boli veľmi presvedčivé, pôsobivé a originálne. Toto krásne umelecké popoludnie nám spríjemnili aj dvaja nadaní žiaci, Dušan (8.B) a Lukáš Radičovci (7.B), ktorí nám zahrali na hudobných nástrojoch. Chceli by sme sa im veľmi pekne poďakovať.

            Verdikt poroty bol nasledovný:

             

            I. Kategória – poézia

            1. miesto: Natália Kosnová 4.B
            2. miesto: Hana Malčeková 2.B
            3. miesto: Drahomíra Oláhová 2.B

             

            II. Kategória – poézia

            1. miesto: Tatiana Jendralová 5.A
            2. miesto: Laura Repková 6.A
            3. miesto: Zara Kizeková 5.A

             

            III. Kategória – poézia

            1. miesto: Michaela Kaločaiová 9.A
            2. miesto: Kristína Gibalová 8.A
            3. miesto: Šimon Moncoľ 7.A

             

            II. Kategória – próza

            1. miesto: Veronika Rafidiová 5.B
            2. miesto: Tereza Paššáková 6.A                2. miesto: Michal Snovák 6.B

             

            III. Kategória – próza

                  1. miesto: Jakub Hronec 7.A

             

            Máme veľkú radosť, že naše deti prejavili taký záujem o interpretáciu textov, čím si sami cibria pamäť a odovzdávajú posolstvo svojim poslucháčom. Vďaka patrí všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili a preniesli nás prostredníctvom svojho prednesu do umeleckého sveta. Ďakujeme porote a všetkým vyučujúcim SJL, ktorí deti pripravovali a postarali sa tak o príjemné popoludnie.

            Výhercom prajeme na okresnom kole veľa šťastia!

          • Plavecký výcvik

          • Krytá plaváreň Rimavská Sobota 18.3.2024-22.3.2024

            Máme pred sebou celý týždeň plávania. Žiaci šiesteho ročníka absolvujú plavecký výcvik na plavárni v Rimavskej Sobote. Ideme sa zdokonaľovať v plaveckých štýloch kraul, prsia a znak. Tešíme sa na týždeň športu a zábavy.

          • Chichi párty

          • Dnes sa našou školou ozýval smiech a dobrá nálada. Pozvanie do školy prijali predškoláci z okolitých škôlok a šaško Jaško. Popletený Jaško prišiel na narodeninovú párty a šašovskými kúskami pri pečení jeho "lapaciniek" rozosmieval všetky deti a dospelých. Popri kuchtení palaciniek si spoločne zaspievali aj zatancovali. Šaško mal špeciálny recept – palacinkové cesto s cesnakom, klobásou, kyslými uhorkami či inými zvláštnymi pochutinami. Šikovným deťom sa tento jeho recept nepozdával, pomohli mu a cesto na palacinky spoločne pripravili. Pokým Jaško pripravoval VÉÉÉĽA chutných palaciniek, deti sa zahrali na šaškov a vytvorili si ich aj z papiera. Nakoniec si na "lapacinkách" naozaj pochutili. Za odmenu si okrem plného bruška a úsmevu na tvári odniesli balón. To bolo radosti, radosť pozerať :).

          • Vybíjaná dievčat

          • 14.3.2024

            Dievčatá pokračujú v dobrých výsledkoch na športových súťažiach👍😊. Dňa 14.3.2024 sa zúčastnili obvodného kola vo vybíjanej na ZŠ V.Clementisa v Tisovci. Našu školu reprezentovalo družstvo zložené z dievčat šiesteho až ôsmeho ročníka. Po dobrých výkonoch sa umiestnili na pekonom druhom mieste👍 . Dievčatám gratulujeme.

          • AKO NÁM MOŽETE DAROVAŤ 2%?

          • Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!
            Finančné prostriedky budú použité na:
            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy.
            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to:
          • Bezpečný internet

          • Milé pani učiteľky, milí páni učitelia, milí priatelia,

             

            dovoľte mi v prvom rade poďakovať sa Vám všetkým za účasť vo výzve ku Dňu bezpečného internetu 2024, ktorú organizovalo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) v spolupráci s neziskovou organizáciou digiQ – Digitálna inteligencia a Národnou linkou na pomoc deťom v ohrození Viac ako ni(c)k, ktorej zriaďovateľom je Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Ako koordinátor Národnej koncepcie ochrany detí v digitálnom priestore Vám úprimne ďakujem za všetko, čo robíte pre Vám zverené deti, a zvlášť za aktivity súvisiace s ich prítomnosťou v digitálnom priestore. Všetci dobre vieme, že tento priestor je ich životným prostredím, hranicu medzi offline a online nevnímajú tak ostro ako my starší. Všetko pekné, čo v ňom zažijú, prežívajú podobne ako zážitky „tvárou v tvár.“ Podobne je to však aj s rizikami. Spolu Vám ďakujeme za to, že ich týmto svetom sprevádzate. Do aktivít sa Vaším prostredníctvom zapojilo približne 3500 detí. Bravo!Naši hodnotitelia po tuhom premýšľaní vybrali 13 škôl, ktorých práce ich oslovili ešte o kúsoček viac ako ostatné. Medzi týmito školami sa nachádza aj Vaša škola a  budeme sa  postupne ozývať a venujeme im okrem základného balíka ešte súpravu predmetov od všetkých organizátorov. Našu školu J.F.R. Hnúšta reprezentovalo video , ktoré zhotovili žiačky 9.A triedy Nella Bútorová a Jasmína Vrbjarová pod záštitou Mgr. Kéry Miroslav. 

          • Ocenenie pre učiteľku našej školy

          • V obci Veľké Teriakovce sa konal snem Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Pri tejto príležitosti predseda ZMOGaM p. Marian Habovčík ocenil šesť výnimočných pedagógov z nášho regiónu. Jednou z ocenených bola aj učiteľka našej základnej školy Mgr. Janka Karabinošová, ktorá získala krištáľovú plaketu Juraja Palkoviča. Je učiteľkou na II. stupni Základnej školy Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti od roku 1986.

            Dlhé roky vykonáva funkciu výchovného a kariérového poradcu, zároveň je aj vedúcou sekcie výchovných a kariérových poradcov v rámci okresu. Počas svojej pedagogickej praxe sa venovala zefektívňovaniu a modernizovaniu vyučovacieho procesu a príprave žiakov na stredné školy. Pripravuje žiakov aj na olympiády, kde dosahujú veľmi dobré výsledky. „Ochota pomôcť, objektívnosť a zodpovednosť sú vlastnosti, ktorými ju možno charakterizovať,“ zaznelo pri jej ocenení. Kolegyni srdečne blahoželáme a prajeme veľa zdravia a energie do ďalšej práce.

            Foto: vobraze.sk

          • Beseda s Mgr. Evou Wilson

          • Do mestskej knižnice zavítala pani spisovateľka Mgr. Eva Wilson a podelila so o svoje zážitky s našimi druhákmi. Okrem zážitkov priniesla aj svoju výtvarnú tvorbu, ktorá zdobila steny knižnice. Pani spisovateľka bola veľmi milá a sympatická, svoje nadšenie z návštevy neskrývala, tešili sa aj žiaci. Jej pútavé rozprávanie o vzniku knihy zaujalo všetkých žiakov, tiež rozprávala o svojej tvorbe pre deti, ktorú so sebou priniesla. Nečakané prekvapenie prišlo na záver. Pani Wilson obdarovala milým darčekom všetkých žiakov. Obzvlášť potešila štyroch žiakov, ktorí dostali ďalší nečakaný darček. Prečo? Boli najaktívnejší, všetko vedeli a tak ich úsilie sa zhmotnilo do prekrásnej knihy od pani spisovateľky. 

            Naše stretnutie sa skončilo vzájomným prianím mať veľa tvorivých nápadov. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje