• Výlet do Synagógy v Lučenci

          • Ani deti zo školského klubu si nenechali ujsť výstavu pod názvom Obri morí v Synagóge v Lučenci. Počas dvoch dní sa deti zúčastnili exkurzie, na ktorej sa dozvedeli o živote Kosatky dravej, Žraloka bieleho, Delfína skákavého, Narvala jednorohého aj o živote nám neznámej Bieluhy žltobielej a určite by sme nechceli skončiť v chápadlách Chytľana obrovitého. Krásna výstava Obrov morí sa vydarila.

          • Zdravo, chutne a sami

          • V októbri sa datuje Svetový deň zdravej výživy. Preto sa tento mesiac žiaci zahrali na kuchárov. Spoločne si z pripravených ingrediencií a receptov ukuchtili zdravé jedlo – ovocný šalát či nátierku. Dôležité bolo, aby si to sami vyskúšali. Zistili, že okrem toho, že je to zdravé a chutné - je to aj jednoduché.  Deti strúhali, krájali, miešali, natierali, porcovali a nakoniec si  spoločne pochutili na svojom jedle. Každá nátierka či šalát bol iný, ale všetko bolo vynikajúce. Potvrdiť to môžu aj spolužiaci z paralelných tried, ktorí jedlo hodnotili. Už teraz sa tešia, čo si ukuchtia nabudúce.

          • Mesiac poďakovaní a vrúcnych želaní

          • "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

            Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku,

            podľa vrások  a podľa slov,

            keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.

            Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

            Mesiac október je pripomienkou, že je krásne spomenúť si a uctiť si starých rodičov. Aj v našej škole sa niesol v znamení milých stretnutí a posedení s nimi.

            Deti im poďakovali za lásku a starostlivosť básničkami, pesničkami či tančekom. Niektorí si na stretnutí opekali špekáčiky, iní niečo tvorili z vlny  a našli sa aj takí, ktorí prezentovali svoje kuchárske umenie a pripravili s deťmi chutné nátierky a ovocné šaláty. Z čistej lásky všetci starých rodičov postískali a podarovali im vyrobené darčeky.  V závere im popriali, aby všetky dni ich života boli naplnené zdravím, šťastím a spokojnosťou.

          • Halloweenska hodina angličtiny v jazykovej triede 7A

          • Aj my, v jazykovej triede 7A, sme si pripomenuli sviatok Halloween. Najprv sme si zmerali vedomosti v halloweenskom kvíze, neskôr sme opisovali a hádali halloweenske symboly, samozrejme v anglickom jazyku. Obväzovali sme múmie a lovili jablká z vody. Precvičili sme si angličtinu v praxi a zároveň sme sa dobre zabavili.

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

            Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba,ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!Držíme im v súťaži palce!

          • „Knižnica je miesto, kde môžeš byť výnimočný.“

          • „Knižnica je miesto, kde môžeš byť výnimočný.“

                    V tomto duchu sa tento rok niesol Medzinárodný deň školských knižníc, ktorý oslavujeme vždy štvrtý októbrový pondelok. Ako dať deťom priestor byť výnimočnými? Ako to urobiť tak, aby sa o tom dozvedeli aj ostatní jeho kamaráti, spolužiaci, učitelia či rodičia? A prišiel nápad! Naša knižnica vyhlásila súťaž: Natoč video o tom, čo rád robíš a si v tom dobrý, predstav nám svoju výnimočnosť, inakosť, zručnosť, záľubu... Termín odovzdania videa sa blížil a my sme netrpezlivo čakali, koľko žiakov sa do súťaže zapojí,  ako budú videá spracované a či žiaci vôbec naberú odvahu „ísť s kožou na trh“. A stalo sa! Do súťaže sa prihlásilo 30 videí. 23.10. - teda štvrtý októbrový pondelok sa naša knižnica premenila na kino, kde si všetci žiaci druhého stupňa pozreli súťažné videá, zahlasovali za tie, ktoré sa im páčili najviac, a tak do finálového kola postúpilo sedem. Vtedy už prišla na rad porota, ktorej autori videí predstavili  to, v čom sú výnimoční a môžeme skonštatovať, že rozhodnúť o víťazovi nebolo jednoduché.  Nakoniec porota ocenila všetkých sedem a my touto cestou ďakujeme sponzorom (Pizzéria – Kaštieľ, PMX net, Elektro  Kováč a pán Krekáň) za krásne a hodnotné ceny, ktoré boli žiakom udelené. Táto súťaž nám ukázala, že každý z nás je v niečom výnimočný, že sa jeden od druhého odlišujeme a to je  na živote to krásne a zaujímavé.

            Autori videí:

            1. Jasmína Vrbjarová,Nella Bútorová
            2. Tereza Paššáková
            3. Peter Grendel
            4. Maximilián Žeravý, Matúš Hruška
            5. Filip Brndiar, Lukáš Radič
            6. Zoja Parobeková
            7. Martin Strelník, Alex Vojtek, Nicolas Osúch

             

          • Starí rodičia sú pre deti nenahraditeľní

          • Najvzácnejší čas je ten, ktorý si venujeme navzájom. O starých rodičoch a ich vnúčatách to platí dvojnásobne.Prečo sú starí rodičia v živote detí dôležití? Majú životné skúsenosti a rady na rozdávanie –  starí rodičia zažili v živote oveľa viac a všetky svoje zážitky a skúsenosti môžu svojim vnúčatám odovzdať. Deti zbožňujú počúvať príbehy o tom, ako sa žilo kedysi. Je to pre nich pútavé a obohacujúce. 23. október bol venovaný milému stretnutiu  starých rodičov a žiakov 1.A triedy. Bola to spoločná opekačka na školskom dvore. Ďakujeme všetkým starým rodičom, že si našli čas a strávili u nás v škole príjemné chvíle so svojimi vnúčatami.

          • Deň stromu v ŠKD

          • 20. október je Medzinárodným dňom stromov. To, že stromy  sú pre ľudí, zvieratá aj celú planétu veľmi dôležité, vedia už aj  deti z nášho školského klubu. Preto sme v tento deň sviatok stromov oslávili aktivitami, v ktorých sme si pripomenuli, za čo všetko stromom vďačíme. Spoločne s pánom školníkom sme si na školskom dvore zasadili ihličnatý stromček. S deťmi sme sa porozprávali,  akým spôsobom máme stromy chrániť, akú funkciu plnia, aký majú význam pre náš život a ako je potrebné sa k stromom správať. Každé oddelenie si na tvorivých dielňach vyrobilo svoj  vlastný strom pomocou rôznych techník a z rôznych materiálov.

          • Októbrový festival na Nábrežku

          •      Pondelkové popoludnie sa na nádvorí základnej školy J. F. Rimavského nieslo v duchu zábavných  jesenných aktivít. Školský dvor sa premenil na farmárske prostredie. Na dvor zavítali nielen deti, ale i rodičia, starí rodičia a rôzni iní návštevníci. Na deti čakal pestrý program. Vyskúšali si obratnosť vo váľaní sudov, svoju šikovnosť preukázali pri dojení kravičky, nevynechali maľovanie na tvár. Tešili sa i na prenášanie tekvičiek vo fúrikoch. V sene hľadali ukryté zvieratká, gaštanmi vypĺňali rôzne obrázky, vyrábali si papierové tekvičky, presnosť si vyskúšali hádzaním kruhov na cieľ. Okrem zaujímavých aktivít čakalo na deti a hostí aj občerstvenie v podobe kapustnice, pečených klobások, húrok a iných voňavých pochúťok. Rodičia aj starí rodičia priniesli koláčiky od výmyslu sveta, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Veľká vďaka patrí aj sponzorom: Reštaurácii Hubert, MIVEPek Hnúšťa - rod. Juhásová, rod. Škvareniaková, Hostinec MATO Hnúšťa - T. Hlôška. 

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu krásnu akciu!

          • Oznam

          • Školská knižnica predlžuje termín odovzdania videí na tému: V čom som výnimočný do zajtra /19.10.2023/. Výber najlepších piatich videí bude na žiakoch druhého stupňa, ktorí v dňoch 23. a 24.10 označia najlepších päť, ktoré postúpia do finále. Vo finálovom kole už bude zasadať porota. Ďakujeme všetkým zapojeným /je ich naozaj dosť/ a držíme palce. 

             

            Školská knižnica :-)

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi. Mesiac október by mal byť pre všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Aj my sme vyšli do ulíc mesta a symbolickým srdiečkom od žiakov a učiteľov sme si uctili našich starších spoluobčanov❤️❤️❤️

          • Včelí kRaj

          • V rámci kariérového poradenstva v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry Rimavská Sobota dňa 17.10.2023 žiaci siedmeho ročníka absolvovali prezentáciu včelárstva a ochutnávku včelárskych produktov s p. Davidom Turčánim, ktorý im porozprával o vyše 65 ročnej tradícii včelárenia v jeho rodine. Po pútavej a zaujímavej prezentácii o včielkach si žiaci vyrobili sviečky z včelieho vosku. 

            " Ak včely zmiznú z povrchu zemského, človeku ostávajú len 4 roky života."

             

          • Hráme sa so starými rodičmi

          • Dňa 12.10.2023 sme sa na druhom stupni zahrali so žiakmi 5.a 6. ročníka didaktickú hru na rozvoj finančnej gramotnosti – NÁKUPNÝ KOŠÍK. Podľa daných zadaní sme nakupovali do stanovenej výška, robili rozpočet a nákupy na víkend a aj na desiatu do školy. Na všetko dozerali a samozrejme aj s výpočtami pomáhali naši starí rodičia, ktorí boli pozvaní v rámci mesiaca úcty k starším na spoločnú aktivitu. Za ich účasť veľmi pekne ďakujeme.

                                                                                                                                                   koordinátor FG II.stupeň ZŠ

          • Návšteva hvezdárne

          • V rámci Svetového kozmického týždňa žiaci piateho ročníka navštívili dňa 16.10.2023 Hvezdáreň v Rimavskej Sobote a pozreli si program Návštevníci komét.

            Hneď na úvod si pozreli ďalekohľadom Venušu, potom im bol premietnutý film o  zahájení letov kozmických sond ku Mesiacu a  aj k planétam. Na záver sa žiaci znovu presunuli do kopuly hvezdárne a pozreli si Slnko. Program sa žiakom veľmi páčil.

          • Obri oceánov

          • Obri oceánov v životných veľkostiach zaujali aj našich žiakov, a preto sme sa dnes vybrali na výstavu do Lučenca, kde sme mohli vidieť okrem oceánskych obrov aj jednu z najväčších zbierok v strednej Európe plnú čeľustí a žraločích zubov. Vyskúšali sme si interaktívnu zónu, v ktorej sme mohli nahliadnuť do ,,modrého sveta" pomocou virtuálnej reality či zvukovej steny, ktorá nám ponúkla hlasy a spevy desiatok podmorských tvorov. 

            Výstava sa nám veľmi páčila a tešíme sa na ďalší spoločný výlet. 

          • Voľné pracovné miesto - Vychovávateľ/ka ŠKD

          • V zmysle § 84 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zverejňujeme informáciu o voľnom pracovnom mieste pedagogických zamestnancov.

            Kategória pedagogického zamestnanca: vychovávateľ/ka ŠKD

            Miesto výkonu práce: Základná škola Janka Francisciho Rimavského, Nábrežie Rimavy 457/19, 981 01 Hnúšťa

            Druh pracovného pomeru: pracovný pomer na kratší pracovný čas

            Rozsah pracovného úväzku: 50 % ustanoveného týždenného pracovného času – 18,75 hod.

            Pracovný pomer na dobu určitú: do 31.08.2024

            Pracovná doba: 12:00-16:00

            Predpokladaný termín nástupu: ihneď

            Náplň práce: Výchovno-vzdelávacia činnosť vykonávaná pedagogickým zamestnancom, ktorým je vychovávateľ v základnej škole.

            Kvalifikačné predpoklady: Požadovaná kvalifikácia v zmysle zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických a odborných zamestnancov.

            Výška platu: V zmysle zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v závislosti od platovej triedy a dĺžky započítanej praxe.

            Ďalšie kritéria a požiadavky:

            • ovládanie štátneho jazyka podľa § 9 ods. 1, písm. d) s poukazom na § 17 zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • bezúhonnosť podľa § 9 odsek 1 písm. b) s poukazom na § 15 ods. 7 zákona č. 138/2019 Z. z., doložiť čestným vyhlásením,
            • zdravotná spôsobilosť podľa § 9 odsek 1 písm. c) s poukazom na § 16 ods. 2 zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • spôsobilosť na právne úkony.

            Uchádzači spĺňajúci vyššie uvedené podmienky zašlú písomnú žiadosť s nasledujúcimi prílohami (originál alebo úradne overená kópia):

            • žiadosť o prijatie do zamestnania,
            • profesijný štruktúrovaný životopis,
            • doklady o vzdelaní (splnení kvalifikačných predpokladov),
            • čestné prehlásenie o bezúhonnosti,
            • lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti podľa § 16 ods. 1, ods. 2 zákona č. 138/2019 Z. z., ktoré vydá lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo,
            • čestné prehlásenie o pravdivosti všetkých údajov uvedených v predkladaných dokladoch,
            • súhlas dotknutej osoby so spracúvaním osobných údajov na účely výberového konania podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov v zmysle zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (nie starší ako jeden mesiac),
            • presná adresa pre doručovanie písomností, e-mailová adresa a telefonický kontakt,
            • úspešný uchádzač poskytne na účel preukázania bezúhonnosti najneskôr do 30 dní po uzavretí pracovnoprávneho vzťahu regionálnemu úradu údaje potrebné na vyžiadanie odpisu registra podľa § 15a ods. 2 zákona č. 138/2019 Z. z.

            Doručenie žiadostí:

            • osobne,
            • poštou na adresu: Základná škola Janka Francisciho Rimavského, Nábrežie Rimavy 457/19, 981 01 Hnúšťa,
            • na e-mailovú adresu: zsnrhnusta@gmail.com.

            Termín podania žiadostí: do 16.10.2023.

            Uchádzači spĺňajúci kvalifikačné predpoklady budú pozvaní na osobný pohovor.

             

          • Exkurzia do Štátnej vedeckej knižnice v B. Bystrici pri príležitosti Európskeho dňa jazykov

          • Včera sme sa zúčastnili exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o anglickom a nemeckom jazyku a na záver sme "vylúskali" kvíz s názvom "Lúskaj jazykový oriešok". Víťazkou, s najväčším počtom bodov, sa stala Sarah Ladiková zo VI. B. triedy, ktorá získala aj malý darček.

          • Holokaust

          • Týmto dňom si pripomíname pamiatku obetí holokaustu. Žiaci siedmych, ôsmych a deviatych tried si pozreli video, mali diskusiu a následne spracovali túto tému do výtvarnej podoby. Najkrajšie práce sme vystavili. 

      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje