• Múdra sova v ŠKD

          • Dňa 24.1.2024 sa v ŠKD konal zážitkový workshop MÚDRA SOVA. Lektorka pani Vaculčiaková a pán Valaskai nám prišli prezradiť tajomstvá sovej ríše a lesných zvierat. Deti sa naučili rozoznávať zvuky lesa pomocou akustických zvukových nahrávok, pomocou obrázkov rozoznávali rôzne stopy lesných zvierat. Deti čakala aj čarovná truhlica, v ktorej sa ukrývali rôzne kožušiny a parôžky  jednotlivých druhov zvierat. Nakoniec nám predstavili aj živé zvieratká, ako sovičky, zajaca poľného či orla skalného, ktorý deti zaujal najviac.

          • Deti v pohybe

          • Zimné aktivity- korčuľovanie, hokej

            Počas hodín TSV sa snažíme využiť dobré podmienky na zimné aktivity. Najskôr si trošku poriadiť a potom šup na korčule😊⛸🏒🏒⛸🙂.

          • Deň komplimentov👍

          • Dnes 24. januára sme si pripomenuli  Medzinárodný deň komplimentov. Komplimenty sú slová, ktoré sa príjemne počúvajú. Sú to pochvaly, ktoré radi dostávame a sú pre nás povzbudením. Formujú naše sebavedomie, pripomínajú nám naše plusy.  Úprimné komplimenty tiež vytvárajú pozitívnu atmosféru a posilňujú sociálne väzby, preto sú nevyhnutnou súčasťou efektívne fungujúcej  ľudskej spoločnosti.

            Spájajú sa tu 2 kvality "vedieť oceniť"a "vedieť prijať". 

            Žiaci si mohli dnes "kompliment vziať so sebou". Odopli si z nástenky taký, ktorý by mohol byť povzdbudením práve pre nich, prípadne ho niekomu darovali a tým dotýčného potešili ešte viac.  Tento malý darček bol len za jeden podpis slovom ĎAKUJEM  na nástenku :)

            ❤️Tešíme sa, že žiakov aj učiteľov úprimné slová urobili šťastnejšími a tým výzva dnešného dňa bola úspešne splnená. 

            Žiacky parlament

          • Tradície pokračujú

          • Aj v tomto roku sme sa znova stretli na novoročnom posedení s našimi bývalými kolegami, ktorých sme opäť prizvali medzi nás, aby sme si spoločne zaspomínali na staré časy. 

            Stretnutie na našej škole prebiehalo v priateľskej a pohodovej atmosfére. Prekvapili ich zmeny školských priestorov, pozreli si zborovňu, kabinety a triedy svojich vnúčat. Spoločné posedenie s drobným občerstvením doplnil nielen program našich žiakov, ale aj kolegu.

            Dúfame, že sa o rok stretneme znova a vo väčšom počte.

          • Hýb sa!!!

          • Pod týmto mottom sme v našej telocvični zorganizovali športové dopoludnie pre kamarátov predškolákov. Popri rôznych telovýchovných aktivitách s náradím sme si so škôlkarmi zatancovali a zahrali sa rôzne hudobno - pohybové hry. Malí športovci boli veľmi šikovní a zaslúžili si medailu. Pekné dopoludnie ubehlo veľmi rýchlo. Rozlúčili sa s nami s úsmevom na tvári, čo bolo znamením, že sa vydarilo. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

          • Skáčme v rytme

          • 17.januára sme opäť v školskom klube detí ,,skákali v rytme,, v telocvični na trampolínkach s Terezkou. Počas jednej hodiny sa vystriedali na trampolínkach v rytme disko hudby všetky deti. Hudba a rytmus bol taký ,,chytľavý,,, že sa skákalo a tancovalo v celej telocvični, aj mimo trampolínok. Ďakujeme pani učiteľke Terezke, že si našla čas a venovala nám hodinku.

          • Zahraniční lektori u nás v škole

          • V utorok sme na hodinách angličtiny privítali vzácnych hostí až z ďalekej Afriky. V rámci programu Educate Slovakia sme sa mohli rozprávať so zahraničnými lektormi. Moaz, pôvodom zo Sudánu nám porozprával o svojej krajine, pozerali sme videá o kultúre, jedle a pamiatkach Sudánu. Prekladali sme zopár základných fráz do arabštiiny ako napr. Ahoj! Ako sa máš? a Mám sa dobre. Okrem toho sme si mohli napísať svoje mená, ktoré nám Moaz potom napísal v arabskom jazyku. Nakoniec sme mali kvíz o Sudáne a jeho kultúre.

            V druhej skupine, s lektorom Salawudeenom z Ghany, sme sa rozprávali o Ghane, pamiatkach, tradičných jedlách, prírode a tradičnom tanci. Pár krokov nás Salawudeen naučil aj tancovať.

            Bol to nielen super zážitok, ale obrovská i skúsenosť a príležitosť pre nás, pretože sme si mohli precvičiť angličtinu v praxi a hlavne v komunikácii s niekým, kto vôbec nevie po slovensky. A čo je dôležité, rozumeli sme a vedeli sme sa ich pýtať na veci, ktoré nás zaujímali, a tiež odpovedať na všetky ich otázky.

            Celkovo to bol super zážitok

          • Beseda na tému "Moje telo a moje zdravie" s detskou lekárkou

          • Téma zdravej životosprávy a starostlivosť o vlastné telo dnes rezonovala na besede štvrtákov s MUDr. Dankou Knappovou. Napriek jej pracovnej vyťaženosti si našla čas prezentovať svoje bohaté vedomosti a skúsenosti. Venovala sa nielen zdravej a nezdravej strave, ale aj vplyvu požívania energetických nápojov. Jej rozprávanie bolo zaujímavé a poučné. Pani doktorka zodpovedala všetky otázky a veru bolo ich dosť! V závere jej žiaci a pedagógovia poďakovali za jej úžasný ľudský prístup k deťom, k svojej práci a životu. Zapriali jej hlavne veľa zdravia a z úprimného srdiečka jej darovali krásnu kyticu.

          • Povianočné prekvapenie v školskom klube detí

          • Po návrate detí z vianočných prázdnin do školského klubu ich čakalo milé prekvapenie. Pani riaditeľka  im zakúpila 24 nádherných kolobežiek na spríjemnenie a spestrenie  pobytu v školskom klube. Keďže blízko našej školy sa nachádza  zrekonštruované dopravné ihrisko, deti tieto kolobežky budú môcť čo najviac využívať. Týmto spôsobom si budú deti rozvíjať základné pohybové schopnosti, rovnováhu a motoriku. Jazdy na kolobežkách budú prinášať radosť z pohybu na čerstvom vzduchu. Deti sa naučia základom cestnej premávky a bezpečnosti na cestách. Všetky deti z ŠKD aj pani vychovávateľky ešte raz ďakujú za novoročný darček.

          • Projekt ŠKOLA HROU

          • Školský dvor patrí medzi najviac využívané priestory školy. Naša škola sa snaží všetkými možnými spôsobmi z neho vytvárať bezpečné a atraktívne miesto na učenie a hry, preto plánujeme nákup nových edukatívnych prvkov - vonkajšej tabule, počítadla a hry s otáčavými políčkami. Už o týždeň začína hlasovanie v predajni Tesco v Hnúšti. Budeme veľmi vďační, keď podporíte náš projekt.

          • Vianočné tvorenie v školskom klube detí

          • Už sú tu opäť dni vianočné,

            do sveta kričia zvony polnočné.

            V tomto čase zázračnom, 

            prajeme Vám veľa lásky a pohody pri stole spoločnom.

            Nech sa Vám pod stromčekom splnia Vaše sny, 

            aby Vás čakali už len krásne a šťastné dni.

            Aj v školskom klube detí sme jedno popoludnie venovali vianočnému tvoreniu. Vo vianočnej atmosfére sme zdobili perníky, miešali sme ovocný šalát, vyrábali sme čarovných anjelov, naučili sa upliecť šál či náramok a vytvárali rôzne vianočné pochúťky. Všetkým prajeme veselé Vianoce a všetko dobré do nového roku. 

             

          • Vianoce pre Nikolaska

          • Vianoce sú kúskom domova, ktorý si človek nosí vo svojom srdci. Pre väčšinu detí sú Vianoce sviatkom, ktorý si spájajú najmä s darčekmi pod stromčekom. To, že za štedrovečerným stolom je celá rodina, je samozrejmosťou. No sú aj také deti, ktoré z rôznych dôvodov pocit rodinnej spolupatričnosti počas Vianoc nezažijú. Jedným z nich je Nikolasko Bari z I.A triedy, ktorý bude tráviť tieto Vianoce v detskom domove v skupine Hviezdička. Prišiel z maďarsky hovoriaceho prostredia, slovenčine takmer vôbec nerozumie. Napriek tomu sa stal milou súčasťou nášho triedneho kolektívu. My si osvojujeme maďarčinu, aby sme mu trochu pomohli a aj on robí pokroky v slovenčine. Žiaci I. A triedy navrhli, aby sme mu urobili pred Vianocami radosť malými darčekmi. Doniesli pre neho hračky, knihy, maľovanky a plno ďalších vecí, dokonca dostal nový mobilný telefón. Radosť v jeho očkách bola neskutočná. A menšia nebola ani v očiach detí, ktoré ho obdarovali a úprimne sa z toho tešili. Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom za spoluprácu pri tejto akcii. Nikolaskovi,  deťom a pracovníkom detského domova prajeme príjemné prežitie Vianoc.

          • Najkrajšia vianočná výzdoba

          • Neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku je vianočná výzdoba. Svetielka, stromčeky, dekorácie, rôzne ozdoby,... Želali sme si, aby aj do našej školy zavítala atmosféra Vianoc, a preto sme vyhlásili pre 4. - 9. ročník súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy. Väčšina žiakov pracovala veľmi usilovne a tvorivo s podporou svojich učiteľov.

             V stanovený termín  výzdobu hodnotili netriedni učitelia a vybraní členovia žiackeho parlamentu.           1.  miesto získala 6.A (táto trieda bude aj odmenená)  2. miesto 5.B, 9.B.

             

             

            Zvlášť oceňujeme samostatný a iniciatívny prístup žiačky 8.A triedy - Nelka Hulmanová.

            V mene žiackeho parlamentu všetkým triedam ďakujeme, že sa do súťaže zapojili a prajeme príjemné a pokojné vianočné sviatky :)

          • Riaditeľské voľno

          • Vedenie Základnej školy Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti oznamuje, že dňa 22. decembra 2023 (piatok) bude riaditeľské voľno z dôvodu zabezpečenia preventívneho psychologického poradenstva pre zamestnancov podľa § 79 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

          • Vyhodnotenie školského kola Pytagoriády

          • Pytagoriáda patrí medzi najstaršie matematické súťaže. Tento školský rok sa konala už po štyridsiaty piatykrát a je určená pre žiakov tretieho až ôsmeho ročníka. Počas 60-tich minút žiaci riešia 15 úloh. Úspešným riešiteľom sa stáva ten, ktorý má aspoň 10 úloh správne vyriešených. Zároveň žiaci môžu získať aj body za čas.  Na I. stupni  sa do súťaže zapojilo 38 žiakov. Z tretiakov sa úspešnými riešiteľmi stali Ronald Javor, Tomáš Hronec, Maroš Hajdúk, Tobias Hreňo, Dominik Krištof, Ema Murinčeková, Matej Igor Hruška a Dominika Urbanová.

            Zo štvrtákov sa najlepšie darilo Samuelovi Farkašovi, Matúšovi Mrnkovi, Branislavovi Václavíkovi, Petrovi Bútorovi, Adele Dobošovej a Emme Macháčkovej. Všetkým riešiteľom ďakujeme za účasť,  tým úspešným blahoželáme a držíme palce pri riešení úloh okresného kola.

          • Vianočná pošta v školskom klube detí.

          • Už 7. rok spája Vianočná pošta dobrovoľníkov z celého sveta, aby mohli napísať na Vianoce pozdrav neznámym starkým do domova, aby seniorom dopriali niečo, bez čoho Vianoce pre nich nemajú ten správny charakter. 

            Seniorom veľmi chýba vianočná pošta – jeden z ich tradičných symbolov Vianoc, ktorý dnes už akosi vyšiel z módy. Spoločne im ju doprajeme. V školskom klube sme s deťmi vytvorili 60 vianočných pozdravov , pripojili sme pekný vianočný vinš a niekoľko slov napísali aj deti o sebe. Naše pozdravy potešili seniorov z Trebišova a Partizánskej Ľupče.

          • Vianoce v duši

          • Vianoce - ten ikonický čas pokoja, pohody, radosti a šťastia

            Znova prichádzajú so svojím čarom, s tichou radosťou, šíria v ľuďoch dobrotu, zahrejú na duši  a oživujú túžbu po vnútornom pokoji.

             Každoročne sa deti tešia na vystúpenie v Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti, učia sa básne, koledy, pesničky, nacvičujú tančeky, pripravujú scénky,  ktorými chcú potešiť  svojich najbližších. Aj tento rok to v ZŠ J.F. Rimavského  nebolo inak. Ľudové pásmo: Na Ondreja, tanec s Mikulášom, tradície a zvyky na Luciu, zimné radovánky s veselými tučniakmi,  či vianočná tržnica zahriali pri srdci a vyčarili úsmev na tvári. Darčeky pod vianočným stromčekom rozžiarili detské očká, priniesli radosť. Tanec s bábikami lahodil oku i duši, symboly Vianoc zas pričarovali omamné vianočné vône. Príjemnú atmosféru trblietavej zimnej krajiny navodili krásne scénické tance, šarády  a „zasnežený“ cínový vojačik. Tóny piesne pre husle a klavír, vianočné vinše v sprievode harmoniky podčiarkli čaro a nostalgiu vianočných dní. Veselé scénky, dynamické tance a skvelé športové výkony našich žiakov zas  netradične umocnili mágiu silvestrovskej noci. Predvianočný a vianočný čas a tieto vystúpenia sú krásne chvíle, je to čas zažiť niečo milé, objať svojich blízkych, stretnúť priateľov, cítiť spriaznenosť duší aj bez slov.

            Leitmotívom nášho vianočného programu boli slová záverečnej piesne: Vianoce v duši. Celý program sprevádzala a moderátorom večera bola milá vianočná rodinka, ktorá rozprávala „o najkrajších  sviatkoch v roku, o ktorých  málokto  tuší, že najkrajšie sviatky sú Vianoce v duši.... A to už vianočná vetvička v kozube praská, netreba  bohatstvo tam, kam vkročí láska...“

            Na záver vám všetkým prajeme vianočnú radosť,  pokoj v duši, užite si sviatky plné lásky, pokoja a oddychu.

            PaedDr. I. Zemanovičová

          • Darované zo srdca

          • Dobrosrdečnosť je cnosť, ktorá Vám nechýba, práve Vám, ktorí ste mysleli na chudobné rodiny  a prispeli do dobročinnej zbierky „Deti deťom“. Láska, šťastie, zdravie, hojnosť sú vianočné želania mnohých z  nás. Tí najmenší majú ešte jedno želanie, darčeky.  Vaše darčeky sú dary zo srdca, majú čarovnú hodnotu, hodnotu šťastia, radosti, splnenia tajných želaní, ktoré sa plnia práve pod vianočným stromčekom. V mene všetkých detí Vám ďakujeme za pomoc a tešíme sa, že v predvianočnom období sme spoločne prispeli k radosti deťom, ktoré by tohto roku možno Vianoce prežívali veľmi skromne. Aj vďaka nám tieto detičky  budú prežívať radostné a čarovné Vianoce. 

          • 10. december- Medzinárodný deň ľudských práv

          •  

            Tento týždeň sme si v rozhlasovej relácii pripomenuli 10. december o to slávnostnejšie, že  oslavujeme  75. výročie podpísania významného dokumentu pre celé ľudstvo. Všeobecná deklarácie ľudských práv bola podpísaná presne 10. decembra 1948 v Paríži. Poznať 10.december - Medzinárodný deň ľudských práv svoje práva, využívať ich a súčasne dodržiavať povinnosti, je základným právom, ale aj povinnosťou každého jednotlivca. Je základom slobody, spravodlivosti a mieru vo svete.

            V súčasnej dobe sa často stretávame s narastajúcou nenávisťou, netoleranciou či rasizmom, vnímame to tak vo svete, ako aj niekedy vo svojom okolí.  Výzva pre nás je preto jednoznačná – upevňovať hodnoty a chrániť si ľudské práva definované Deklaráciou, ktorá pod svoju ochranu vzala všetkých ľudí, pretože „Moja sloboda končí tam, kde začínam obmedzovať slobodu iného človeka.“

             V rámci triednych kolektívov a celej komunity školy je nevyhnutné  podporovať rozvoj priateľských vzťahov, vzájomnosti a spolupatričnosti. Silu a posolstvo odkazu Deklarácie sme si upevnili aj počas vyučovania v aktivite: Podaj ruku  a daruj  svoj úsmev spolužiakovi.

            Aj takýmto malým gestom môže začať priateľstvo, odpúšťajú sa chyby, vysvetlia nedorozumenia, nadväzujú sa dobré vzťahy, či spolupráca. Dôležité je, aby ostal  človek človeku človekom.

            Želáme všetkým žiakom, zamestnancom, rodičom a priateľom  našej školy pekný týždeň, plný priateľských zážitkov.

            PK výchovných predmetov

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje