• Predvianočné pozdravenie seniorov

          • Naši žiaci boli opäť rozžiariť očká seniorov v Klube dôchodcov. Potešili sme ich nielen svojim programom, ale aj vlastnoručne vyrobenými darčekmi - vianočné pozdravy s venovaním a záložky. Strávili sme s nimi príjemné a veselé chvíle. Nakoniec sme im zaželali krásne prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších a veľa všetkého dobrého v novom roku 2024.

          • Národný projekt POP III

          • V školskom roku 2023/2024 sa naša základná škola zapojila do národného projektu Podpora pomáhajúcich profesií III. Vďaka projektu bolo možné obsadiť päť miest pedagogických asistentov pre deti so zdravotným znevýhodnením, čím sa výrazne zvýšili možnosti inkluzívneho vzdelávania v našej škole.

            Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu plus v rámci Programu Slovensko.

          • Mikulášska atmosféra v škole

          • Je len málo dní, na ktorých príchod deti čakajú tak netrpezlivo, ako na Mikuláša. Aby sme sa na tú chvíľu  príjemne naladili, aj deti, učitelia a ostatní zamestnanci sa dnes tematicky obliekli. Celá škola sa len tak hemžila malými Mikulášmi a nezbednými čertíkmi. Ozajstný Mikuláš k nám zavítal so svojimi pomocníkmi – anjelikom a čertami. Bol veľmi štedrý a každému porozdával darčeky. Deti mu zaspievali, zatancovali, zarecitovali básničku. S radosťou v očiach si otvárali svoje balíčky a  výnimočne si v škole pochutili aj na sladkých dobrotách. Súčasťou dnešného dňa bola aj vianočná pošta. Žiaci písali alebo kreslili pozdravy svojim spolužiakov, ale aj pracovníkom školy. Vhodili ich do veľkej vianočnej poštovej schránky a mikulášski poštárici ich potom poroznášali adresátom. Všetci sa potešili peknému obrázku a milým slovám. Veď každý dar, aj keď je malý, je v skutočnosti veľký, ak je darovaný s láskou.

          • Magnetická mapa SR

          • Naša škola zakúpila vďaka schválenému príspevku od rodičov z rodičovského združenia magnetickú mapu. Táto všeobecná geografická mapa Slovenskej republiky s magnetkami je výbornou didaktickou pomôckou pre našich žiakov.  Vo výchovno-vzdelávacom procese majú takéto pomôcky nesmierny význam z hľadiska poznávacích procesov, podporujú rozvoj tvorivosti aj logického myslenia. Naši žiaci môžu využívať mapy nielen na hodinách geografie, ale svoje zručnosti a vedomosti si môžu overiť aj počas prestávok. 

            Preto ďakujeme rodičovskému združeniu, že vďaka finančnému príspevku sme mohli zakúpiť didaktické pomôcky určené na skvalitnenie vyučovacieho procesu.

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK​​​​​​

          •  

             

             

             

            Potešili sme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci nás aj ich! Žiaci,rodičia aj pedagógovia našej školy plnili krabice od topánok maličkosťami,ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto sme do krabíc vložili aj kúsok svojho srdca!

            Naplnili sme 72 krabíc.Nech sa všetkým ľuďom,ktorí sú emapatickí ich dobro dobrým odmení!

            Prajeme všetkým seniorom pokojné a v zdraví prežité vianočné sviatky.

          • Keď vyučovanie angličtiny spája školy - Madrid, Areias a Nábrežie

          • Naša škola sa zapojila do e twinningového projektu Schools around the World.  Jeho cieľom je prepojiť školy z rôznych krajín Európy. V projekte si niektorí naši prváci a štvrtáci našli internetových kamarátov zo základnej školy zo španielskeho Madridu a z portugalského Areias.

            Partnerstvo sa začalo výmenou prezentácií a dostupných videí. My  o Slovensku a o jeho malej bodke na mape – Hnúšti. Krásnu pomôcku o SR má šikovná pani vychovávateľka Ivetka. Formou puzzle prváci skladali SR a ukázali svetu krásy Slovenska. Obrázkový materiál o Hnúšti sme dotiahli počítačovým pexesom. Vložili sme doň pamiatky a budovy mesta.  Spolupráca pokračovala natočením videa o priestoroch našej školy, s čím pomohli trochu skúsenejší štvrtáci. Aby sa prepojili krajiny aj na veselú nôtu, žiaci od seba vzdialení tisícky kilometrov si spoločne zatancovali pri obrovskom monitore. V každej škole vyhrávala pesnička, ktorú poznajú hádam všade vo svete – kačací /vrabčací tanec.

            Najbližšie žiakov čaká Mikuláš a vianočné sviatky. Slovenskí kamaráti pripravujú pre e-twinnigovcov adventný kalendár, malé darčeky a pohľadnice. Vianočné a novoročné vinše im poprajú v angličtine a španielčine. Priateľstvo bude pokračovať aj v novom roku. Rôznymi formami si prvostupniari priblížia zvyky krajín zapojených do projektu. Starší štvrtáci predvedú svoju angličtinu aj v krátkom šote. Ich úlohou bude  predstaviť sa kamarátom a povedať im pár viet o svojich koníčkoch. Tešíme sa, čo si pre našich pripravia madridskí a portugalskí žiaci. Ja to už viem, ale zatiaľ nepoviem 😊. 

            Za žiakov zapojených do e twinningového projektu napísala Mgr. V. Lengová

          • Gemerský zvonček

          • Dnes cestičky v meste zasypal prvý sniežik a naša škola organizovala pre prvákov obvodné kolo recitačnej súťaže Gemerský zvonček. Tento rok sme ju usporiadali v priestoroch školskej knižnice. Recitátorov prišlo neúrekom. Každú školu na okolí reprezentovalo niekoľko detských zástupcov. 

            Keď zacinkal povestný zvonček prítomných - veľkých i malých, privítala Pipi a jej kamaráti. Bola veľmi zvedavá na básničky a rozprávočky, ktoré si žiaci pripravili. Prváci smelo recitovali a nestranná usmievavá porota pozorne počúvala. Mala veľmi ťažkú úlohu, pretože výkony prváčikov sa odlišovali len detailami. Nakoniec rozhodla o nasledovnom umiestnení:

            1. miesto obsadila Tamia Striežovská z našej školy
            2. miesto Žofia Moncoľová zo ZŠ Juraja Palkoviča z Rimavskej Bane
            3. miesto Lea Václaviková zo ZŠ Centrum v Hnúšti

            Cenu predsedu poroty získala Alexandra Bencová z našej školy a cenu detskej poroty Viktória Machavová z Rimavskej Bane.

            Všetci vyhrať nemohli, ale prváci boli veľmi šikovní a odvážni. Za odmenu si zatancovali s Pipi, dostali diplom, sladkosti a omaľovánku. Všetkým srdečne gratulujeme, ďakujeme za účasť a prajeme veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach.

          • Zábavné popoludnie v našej škole

          • Dňa 27.11. sme strávili milé popoludnie s našimi hosťami. Celé popoludnie sa nieslo v zábavnom a pohybovom duchu, patrilo našim žiakom, ich rodičom a hlavne starým rodičom. Žiaci so svojimi blízkymi tancovali jednoduchý tanček. Kreativita pri tanci bola vítaná a naši hostia si to doslova užívali. Dobrú náladu umocnila športová kolektívna hra Kin-ball, v ktorej sme našli napätie, emocionálny náboj, zmeny herných situácií a silný prvok súťaživosti. Pohybové popoludnie uzavrela súťaž o najrýchlejšiu dvojicu. Ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas na zábavu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Červený nos

          • Dnes deti  pomáhali deťom. Naša škola sa zapojila do projektu Pošli úsmev, ktorý spadá pod  organizáciu Červený nos.  Poslaním organizácie Červený nos je prostredníctvom klaunského umenia prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú.  V tomto prípade sú to dlhodobo hospitalizovaní detskí pacienti v nemocniciach s vážnymi diagnózami.  Nemocnice na realizáciu takýchto podporných programov  potrebujú financie. Žiaci si v rámci takýchto školských akcií trénujú svoje sociálne a emocionálne zručnosti okrem iného, a preto sme sa do spomínaného projektu  rozhodli zapojiť aj my. Zrealizovali sme si  predaj  symbolického klaunského nosa a popcornu. U žiakov aj učiteľov mala akcia veľký úspech. Pre Červený nos sa nám podarilo vyzbierať 156,42 eur a samozrejme aj úsmevy našich žiakov:) Všetkým ďakujeme a veríme, že budeme inšpiráciou aj pre ďalšie školy.

          • Medzinárodný deň tolerancie

          • "Duch tolerancie je umenie byť šťastný v spoločnosti iných."

            Deň tolerancie je medzinárodne uznávaný sviatok.  Z iniciatívy UNESCO sa oslavuje každoročne od roku 1996, 16. novembra. Deklarácia okrem iného potvrdzuje, že tolerancia nie je ani zhovievavosť, ani ľahostajnosť. Je to rešpekt a ocenenie bohatej rozmanitosti kultúr nášho sveta, našich foriem prejavu a spôsobov ľudského bytia. Tolerancia uznáva všeobecné ľudské práva a základné slobody iných. Ľudia sú prirodzene rôznorodí; iba tolerancia môže zabezpečiť prežitie zmiešaných komunít v každom regióne po celom svete. Je to ochota akceptovať pocity, zvyky alebo presvedčenia, ktoré sa líšia od vašich vlastných“. Základnými piliermi tolerancie je sloboda a rovnosť. Sloboda  do takej  miery, že neobmedzujeme slobodu iných. Druhým pilierom je rovnosť. 16.11. sme sa obliekli do pásikávého, aby sme symbolicky vyjadrili vzájomný rešpekt a uznanie.  Pre dobre fungujúcu spoločnosť je tolerancia nevyhnutnou súčasťou :)

            .

             

          • Plavecký výcvik

          • Všetko má svoj začiatok a všetko svoj koniec.

            Jeden úžasný týždeň za nami. Plavecký výcvik žiakov 4.rocnika sme spoločne zvládli. Snaha a nadšenie detí počas celého týždňa na výbornú. Chcem sa touto cestou poďakovať celému kolektívu detí, ale hlavne našim super inštruktorom plávania za celý týždeň poctivej práci s deťmi. 

          • Vyhodnotenie súťaže i_BOBOR

          • Do informatickej súťaže i_BOBOR sa na I. stupni zapojilo 40 žiakov. Riešili ju online v dvoch kategóriách: Drobci 2.-3. ročníka a Bobríci – 4. ročníka. Z druhákov boli úspešnými riešiteľmi Martino Korytiak, Miloš Kiapeš, Paulína Snováková a Ondrej Karba. Z tretieho ročníka to boli Tobias Hreňo, Matej Šafárik, Ronald Javor,  Miroslav Nociar, Timon Funtiar, Jakub Jendral, Tomáš Hronec a Ema Murinčeková. V kategórii Bobríkov sa najlepšie darilo Branislavovi Václavíkovi, Petrovi Bútorovi,  Natálii Kosnovej, Matúšovi Mrnkovi, Samuelovi Farkašovi a Eliške Stejskalovej. Všetkým úspešným riešiteľov blahoželáme.

          • Červený nos

          • Kde je smiech, tam je nádej

            Smiech je dôležitou súčasťou našich životov. Vie nám pomôcť v neľahkých obdobiach, zlepšuje našu fyzickú a psychickú pohodu. Inak to nie je ani v nemocniciach. Zdravotní klauni nenápadne zaklopú na dvere nemocničných izieb a rozosmievajú malých pacientov po celom Slovensku. Keďže chce pomáhať aj naša škola, aby bol život detských pacientov v nemocniciach krajší, rozhodli sme sa zapojiť do projektu Pošli úsmev.  21.novembra 2023 budeme v našej škole predávať červené klaunské nosy a pukance. Získané finančné prostriedky by sme radi darovali organizácii Červený nos. Veríme, že nadšenie  žiakov pre spoločnú vec tak dokáže robiť svet lepším, ba dokonca aj veselším:)

          • Tvorivé dielne

          • Keramická hlina je bezpochyby úžasný materiál a práca s ňou je relaxačná zároveň. Práca s hlinou rozvíja tvorivosť, fantáziu a estetické cítenie, uvoľňuje napätie, stres a uspokojuje potrebu zmysluplnej činnosti. Podľahli jej aj žiaci šiesteho ročníka, keď si pozreli zaujímavú ukážku pani Danky Bakšovej a zároveň si vyskúšali svoju šikovnosť .

          • Plavecký výcvik

          • Základný plavecký výcvik žiakov 4. ročníka

            Dnes 13.11.2023 sme začali základný plavecký výcvik žiakov 4. ročníka. Výcvik absolvujeme na plavárni v Rimavskej Sobote. Prvý deň bol dnes výborný, deti sa vodičky neboja a každý sa snaži pomaličky krok za krokom zlepšovať.

          • Bežíme za zdravím

          • V školskom klube sme si pripomenuli aj my Svetový deň behu krátkym behom v Mariassyho záhrade. Tento deň si pripomíname 5.novembra od roku 1999. Ide o charitatívnu akciu boja proti chudobe vo svete, ktorej cieľom nie je len získanie finančných prostriedkov, ale aj zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách a riešeniach extrémnej chudoby vo svete. 

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje